Despre Trufe

Trufele au forma unui tubercul de cartof, rotundă sau ovoidă, cu protuberanțe sau circumvoluțiuni mari de formă poligonală.

În comparație cu celelalte specii de ciuperci comestibile, trufele nu au pălărie și nici picior. Ascocarpul (fructul comestibil), este constituit din peridium (scoarță exterioară), fină sau învelită cu solzi și glebă, are gust și miros foarte plăcute. 

Diametrul poate fi cuprins între 4- 12 cm, iar greutatea se situează între 100-200 g, dar s-au găsit și trufe de aproximativ 1kg. În funcție de specia de trufe, învelișul exterior este de culoare închisă, neagră-albastruie, neagră-brunie, violacee sau albă.

Trufe albe

Trufele albe sunt de culoare crem gălbui, cu miros de ozon și ușor de usturoi.

  • Tuber borchii (Tuber albidum) (trufa albă de primăvară) : este comercializată în Italia, sub numele de „Bianchetto” și în Franța ca „blanquette”.
  • Tuber magnatum (trufa văratică): crește doar spontan numai în anumite părți ale Italiei și sud-estul Europei; sezonul lor este de la sfârșitul lui septembrie până în noiembrie, sau chiar decembrie în funcție de regiune.

 

Trufe negre

Mirosul trufelor negre este de multe ori descris ca fiind teluric, înțepător, euforic și chiar sexy. Au o aromă puternică de mosc, ozon, nuci și ciuperci. 

 Sunt trufe negre de vară și trufe negre de iarnă.

  • Tuber aestivum (trufa neagră de vară): este cea mai răspândită varietate, fiind întâlnită inclusiv în Europa Centrală, Turcia și Marea Britanie; se poate recolta din iulie până în septembrie.
  • Tuber uncinatum: cunoscută în Franța ca „Truffe de Bourgogne”, este de fapt o varietate de Tuber aestivum, care apare din septembrie până in ianuarie, chiar martie.
  • Tuber melanosporum: este denumită „Truffe du Périgord” în Franța; sezonul este din decembrie până în martie și recoltarea este reglementată de către stat în țările în care apare.
  • Tuber brumale (trufa de iarnă): are dimensiuni mai mici și miros diferit față de celelalte trufe; exteriorul este mai neted decât la celelalte trufe negre; se găsește în aceleași locuri ca și trufa neagră de vară, iar perioada de recoltare este din mijlocul lui noiembrie până în martie.
  • Tuber mesentericum (trufa de pin): este o trufă foarte asemănătoare cu trufa de vară, dar se distinge prin mirosul intens de fenol; perioada optima de recoltare este octombrie-decembrie.
  • Tuber macrosporum (trufa cu spori mari): specie care se întâlnește mai rar fiind o trufă pretențioasă la condițiile de climă și sol; are un parfum asemănător cu cel al trufei albe, iar exteriorul este maro-roșiatic; perioada optimă de recoltare este octombrie- decembrie. În Franța se numește „Truffe Lisse” și în Italia „Liscio Nero”.

 

Este o adevărată delicatețe. Se naşte de aproximativ 10-30 cm sub pământ. În consecință, este destul de scump.
Descoperirea sa se datorează, probabil, mistreților, deoarece mirosul tipic seamănă cu mistretul matur, astfel încât scroafele se scoate de sub pamânt.
Există multe soiuri, dintre care cele mai bune sunt franceze sau sunt cunoscute și ca trufe negre. Printre soiurile de trufe, Ungaria se caracterizează prin trufe sau tuberculi de vară (Tuber aestivum), care este similar cu trufe negre din mai până în noiembrie. Din noiembrie până în martie, trufe de iarnă (Tuber brumale) pot fi consumate. Cresc alb prețioase (Istriei, carne rosie, ceapa miros sau ciuperci nobil), trufa (Tuber magnatum), de asemenea. Mai multe kátrányszagú trufa (T. mesentericum), a nagyspórás (T. macrosporum) și pot fi luate din ianuarie până la sfârșitul lunii aprilie (T. borchii) trufe.
Datorită complet diferite, nu o cursa pentru genul Tuber, dar aspectul și utilizarea similaritate menționate pot fi găsite, care este, de asemenea, cunoscut sub numele de trufe albe sau ciuperci carne de porc (meandiformis Choirmyces) și Great Plains trufe de nisip (terfezoides Terfezia), care este un adevărat Hungaricum, este special pentru ea.
Trufele ar trebui să fie consumate de lângă, nu alimente prea puternic gust neutru, pentru a sublinia mai bine aroma de trufe. feluri de mâncare tipic italiene paste, preparate din ouă, sau pâine prăjită cu unt simplu este excelent. Trufele albe sunt consumate mai crud, lăsând o aromă mai bună. proaspete, linia parului nefierte nivelatoare speciale felii sau rasă și de casă aluat fierte servit imediat înainte de consum. Rapid își pierde aroma în aer. În timp ce bucătăria italiană este albă, franceza este trufa neagră. Trufele negre pot fi, de asemenea, consumate crude, dar ele sunt gătite mai des. Se taie în felii fine, de 2 mm grosime, pentru a putea gusta cel mai bine. Salată brută pregătită cu ulei de aromă neutră. Se potrivește, de asemenea, feluri de mâncare paste, smântână, pașcă, sos picant. Delicioase delicioase cu pastă de ficat.

Cum se păstrează?

Cel mai bine este să-l utilizați imediat, deoarece își pierde rapid aroma. În caz contrar, în frigider, sigilat maxim o săptămână.